Valikko

Asiaa. Suomeksi.

Rakkaan kuolema voi yllättää myös taloudellisesti

Sirkka ja Veikko olivat löytäneet toisensa kypsällä iällä. Rakkaus roihahti – ehkä tämä kerta toden sanoisi. Liitto oli onnellinen, elämä jaettiin iloineen ja suruineen ja kaikki oli yhteistä. Mutta yhteinen taival päättyi liian aikaisin.

Veikon aikuiset lapset edellisestä liitosta olivat ottaneet Sirkan vastaan avosylin ja lapsenlapset kutsuivat Sirkkaa mummiksi.

Sairaus iski kuitenkin yllättäen ja ennuste oli lohduton. Ärhäkkä kasvain vei Sirkan voimat hetkessä. Yhteinen taival päättyi liian aikaisin. Hautajaisia vietettiin kauniissa syyssäässä perheen ja läheisimpien kesken. Jokunen siskon lapsikin oli saapunut vainajaa kunnioittamaan. Kahvipöydässä nousi kuitenkin kysymys perinnöstä ja Sirkan suvun kesämökin kohtalosta.

Ilman testamenttia Sirkan omaisuus kuuluisi nyt Veikolle. Kun perinnönjättäjällä ei ole lapsia, menee perintö lain mukaan puolisolle. Veikko saisi kaiken Sirkan omaisuuden, jopa Sirkan osuuden tämän suvussa kulkeneeseen kesämökkikiinteistöön. Veikolle määrättäisiin perintövero maksettavaksi peritystä omaisuudesta. Sirkan sukulaiset puolestaan tulisivat vasta Veikon kuoleman jälkeen jakamaan omaisuutta Veikon lasten kanssa. Pääsäännön mukaan omaisuus jaettaisiin tuolloin puoliksi kummankin perillisille. Tätä Sirkka ja Veikko eivät olleet halunneet.

Puolisot olivatkin käyneet jo vuosia sitten laatimassa testamentin. Testamenttia suunniteltaessa he olivat pitäneet tärkeänä toistensa taloudellisten asioiden turvaamista ja yhteisen kodin säilymistä, mutta perintöveron suuruus mietitytti. Sirkka myös ennakoi ja tiesi, että hänen sisaruksensa ja sisarustensa lapset eivät hyväksyisi Veikon tulemista osalliseksi suvun mökkiin. Eihän Veikko ollut edes käynyt mökillä yhtä vierailua lukuun ottamatta. Muun omaisuuden osalta oli molempien tahtona se, että omaisuus lopulta menisi Veikon lapsille ja lastenlapsille.

Testamentin laadinnassa Sirkka ja Veikko olivat kääntyneet lakimiehen puoleen. Lakimiehen kanssa käydyn neuvottelun ja vaihtoehtojen pohtimisen jälkeen Sirkka ja Veikko olivat päätyneet laatimaan keskinäisen testamentin, jolla määrättiin leskelle käyttö- ja hallintaoikeus yhteisenä kotina käytettyyn asuntoon irtaimistoineen. Omistusoikeus asuntoon määrättiin Veikon lapsille yhtä suurin osuuksin. Rahavarojen osalta oli määrätty niin, että Veikon lapset saivat kumpikin varoja 19 000 euroa ja lastenlapset kukin 7 000 euroa. Loput rahavaroista ja sijoitusvarallisuudesta sai Veikko. Sirkan osuudesta suvun kesämökkiin määrättiin, että se menisi Sirkan sisaruksille. Lopuksi suljettiin vielä pois testamentinsaajien puolisoiden avio-oikeus perittyyn omaisuuteen.

Sirkan kuoleman jälkeen toimitetussa perinnönjaossa noudatettiin puolisoiden keskinäistä testamenttia. Suku sai pitää mökkinsä, Veikon ei tarvinnut maksaa perintöveroja, Veikon lasten saamat rahasummat riittivät heidän perintöverojensa maksuun ja lastenlapset saivat perintönsä verovapaana.

Lopulta kaikki osapuolet olivat onnellisia siitä, että Sirkka ja Veikko olivat varautuneet tähänkin tilanteeseen jo ennalta ja ilmaisseet testamentissaan oman tahtonsa.

Katso lisää tarinoita omasta tahdosta: omatahto.fi