Valikko

Asiaa. Suomeksi.

Lakimiesblogi

Tällä palstalla ammattilaisemme porautuvat pintaa syvemmälle niin ajankohtaisiin kuin toistuvastikin asiakkaidemme mieliä askarruttaviin kysymyksiin – suoraan ja kiertelemättä.

Voit jakaa lakimiespalsta-aineistoa sosiaalisessa mediassa, jotta saamme aikaan laajempaakin keskustelua.


Testamentti - kannattaako laatia itse vai käyttää lakimiestä?

Testamentti on oikeudellisena asiakirjana ulkoisesti usein yksinkertaiselta vaikuttava. Lisäksi eri internet-verkkosivuilta on helposti löydettävissä ilmaisia testamenttimalleja. Näin olisikin ajateltavissa, että testamentti kenties on vaivattomasti – valmista asiakirjamallia ehkä esikuvana käyttäen – laadittavissa itse ilman, että apuna olisi käytettävä lakimiestä. Lue lisää »

Juhani Laine 12.02.2018

Sukupolvenvaihdos, testamentti ja edunvalvontavaltuutus

Yrityksen sukupolvenvaihdos kannattaa suunnitella huolella. Joskus hyvinkin suunniteltu sukupolvenvaihdos voi odottamattomien asioiden takia sujua toisin kuin oli suunniteltu. Eteen tulevia kysymyksiä voi olla monia. Saattaako sukupolvenvaihdos perilliset eriarvoiseen asemaan? Entä jos yrittäjä kuolee tai saa vakavan muistisairauden jo ennen kuin sukupolvenvaihdos ehditään kokonaisuudessaan toteuttaa? Miten tällaisia asioita voitaisiin ottaa etukäteen huomioon jo suunnitteluvaiheessa? Lue lisää »


Asunto-osakeyhtiön lunastuslauseke ja osakeryhmän osuuden luovutus

Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestykseen voi sisältyä lunastuslauseke, jonka perusteella vanhat osakkeenomistajat voivat lunastaa itselleen osakkeen, jonka joku heistä on myynyt tai lahjoittanut uudelle omistajalle. Käytännössä lunastuslauseke siis rajoittaa osakkeenomistajan mahdollisuutta luovuttaa osake haluamalleen taholle. Lue lisää »

Juhani Laine 06.02.2017

Perintö- ja lahjaverotus kevenee vuoden 2017 alusta

Perintöverotus ja lahjaverotus kevenevät molemmat 1.1.2017 alkaen. Muutettuja veroasteikkoja sovelletaan tilanteisiin, joissa verovelvollisuus alkaa 1.1.2017 tai sen jälkeen. Lue lisää »

Juhani Laine 29.12.2016

Avioehtosopimus – kannattaako laatia itse vai käyttää lakimiestä?

Joitakin oikeudellisia asiakirjoja pidetään yleisesti niin yksinkertaisina, että niiden laatimisessa ei välttämättä pidetä tarpeellisena käyttää lainoppinutta avustajaa. Yksi tällainen asiakirja on avioehtosopimus. ”Tavanomaisen avioehdon voi tehdä itsekin” on usein esitetty kommentti. Lue lisää »

Juhani Laine 22.11.2016

Varainsiirtovero asunto-osaketta lahjoitettaessa – oikeustila ilahduttavasti selventynyt

Asunto-osakkeiden kauppaan on pitkään liittynyt velvollisuus maksaa luovutukseen kytkeytyvä vero: aiemmin leimavero, nyttemmin varainsiirtovero. Lue lisää »

Juhani Laine 15.11.2016

Rakkaan kuolema voi yllättää myös taloudellisesti

Sirkka ja Veikko olivat löytäneet toisensa kypsällä iällä. Rakkaus roihahti – ehkä tämä kerta toden sanoisi. Liitto oli onnellinen, elämä jaettiin iloineen ja suruineen ja kaikki oli yhteistä. Mutta yhteinen taival päättyi liian aikaisin. Lue lisää »


Sukupolvenvaihdos on valmisteltava huolella – järjestelyn on syytä olla myös yhtiölainsäädännön mukainen

Suomalaisista yrityksistä lukumääräisesti merkittävä osa on perheyrityksiä. Niiden elinkaaressa kriittisen vaiheen muodostaa omistuksen siirtyminen toimintaa harjoittavan yrittäjän jälkeen seuraavalle sukupolvelle. Lue lisää »

Juhani Laine 23.05.2016

Testamenttiin otettava määräys toimeenpanijasta – harkiten käytettävä mahdollisuus

Testamenttia lakimiehen luona teettävä asiakas voi kohdata tilanteen, jossa lakimies suosittelee testamenttiin otettavaksi määräyksen testamentin toimeenpanijasta. Lue lisää »

Juhani Laine 01.02.2016